Šta je temperatura svetlosti? Ko je Kelvin? :) Ostavi komentar

 

U LED industriji, Kelvinima se označava temperatura svetlosti, poznatije kao boja svetlosti (topla, dnevna, hladna boja). Na prikazanim slikama možeš videti preporuke o korišenju temperatura svetlosti shodno prostorijama (odnosnom njenim namenama), kao i tabelu boja svetlosti.

Koja je prava temperatura svetlosti za tvoj prostor? Prvo i osnovno: Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor, to je TVOJ prostor i lični izbor. Ono što se preporučuje jeste da uvek imaš na umu koje su glavne aktivnosti u sobi i koja je glavna funkcija prostora.

  • Kuhunja i trpezarija:

Osnovne dve funkcije: Priprema se hrana i jede se.  Iako je prostor za kuvanje radno mesto, trpezariji je potrebna određena atmosfera. Na kraju, za vreme svog obedovanja, želite da se opustite i / ili družite sa porodicom i/ili prijateljima. Stoga je temperatura boje toplo bela (do 3000K) dobar kompromis. Ukoliko želite toplije tonove, prosto rešenje će biti LED dimobilne sijalice pomoću kojih možete, po potrebi,  da dobijete još ambijentalnije osvetljenje.

  • Spavaća soba:

Glavna funkcija spavaće sobe je spavanje. Nema iznenađenja.

Na prvi pogled, u ovom slučaju, osvetljenje i nema baš neku ulogu, ali… Može biti važno iz nekih drugih razloga: pred spavanje čitate knjigu, gledate tv, koristite sobu za presvlačenje itd.  Preporuka je da se koriste svetlosti od vrlo tople boje (2200-2700K) do toplo bele (3000K. U ovom prostoru preferiramo nežnije tonove. Svakako, spavaću sobu možemo da oplemenimo dodatnim lampama (zidne/stone) koje nam po potrebi mogu pružiti dodatno osveljenje.

  • Kupatilo / toalet:

U osnovi,  koriste se tople boje (do 3500K), dok za aktivnosti kao što su brijanje, čupanje obrva i šminkanje, bolje je koristiti dnevnu boju  (4000-4500K). Takođe, hladno belo osvetljenje ogledala (6000-6500K)  je dobra opcija za ovo (sijalice GU10/MR16 koje se lako mogu ugraditi u plafon (gips) ili u ormarić ogledala / okvir ogledala.

  • Radni prostor / Kancelarija

Generalno, kancelarije i kućna radna mesta su područja na kojima se ljudi moraju koncentrisati. Lagana prirodna  bela boja (4000-4500K) poznata je po svom ’’svežem izgledu’’, koji omogućava ljudima da aktivno rade i usredsrede se na svoje svakodnevne aktivnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.