Zidne lampe – postavka, namena i modeli Ostavi komentar

Mesto postavljanja zidnih lampi nije striktno definisano iz prostog razloga jer je njihova primena izuzetno široka (pogledaj slike). Postoje određena pravila kojima se treba voditi jer postavljanjem zidnih lampi možda želite da osvetljenje bude jaće u hodnicima ili ako su vam plafoni visoki.

Opšte pravilo glasi da se zidne lampe postavljaju na visini 150-160cm od poda, izuzetak su spavaće sobe, gde se postavljaju na niže mesto i imaju namenu noćnog osvetljenja, kao i kupatila, gde se najčešće postavljaju u visini ogledala (iznad ili na bočnim stranama ogledala). Što se tiče razmaka između uzastopnih lampi, preporučuje se između 2,5 i 3 metra kao pogodan razmak, međutim, to je uvek podložno ličnim preferencijama i mogućnostima električne instalacije.
Najčešće, kada menjamo već postojeće lampe, kabl je taj koji određuje pozicioniranje nove lampe, ali imajte na umu da model koji odaberete može imati različite tačke ulaza kabla.

Savet za one koji ne žele da upropaste trenutni dekor i boju zida je da se odluče za zidnu lampu sa većom zadnjom pločom ili montažnom pločom koja će pokriti sve prethodne rupe za vijke i biti dovoljno velika da sakrije nedostajuću boju ili pozadinu koja se najčešće otkriva kada se ukloni stara lampa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.