Spoljna rasveta

Spoljna rasveta – 7 saveta kako da osvetlite eksterijer Ostavi komentar

Spoljna rasveta: Kada je u pitanju spoljna rasveta, vlasnicima kuća na raspolaganju su mnoge opcije kojih možda nisu ni svesni. Od pejzažnog osvetljenja do osvetljenja u dvorištu i osvetljenja terena, mogućnosti su beskrajne. U ovom postu na blogu ćemo pogledati nekoliko tipova spoljne rasvete za koje niste znali da vam treba. Možda ćete biti iznenađeni vrstama lampi koje možete da koristite i raznim savetima koji su dostupni kako bi vaš spoljašnji prostor učinili lepšim i privlačnijim. Hajde da krenemo!

Spoljna (baštenska) rasveta

Spoljna (baštenska) rasveta

1) Spoljno osvetljenje

Spoljna rasveta se koristiti da osvetli prilaz od kuće ili kancelarije do bašte, naglašavajući prirodne karakteristike, drveće, žbunje i travnjak.

Takođe pruža sigurnost od neželjenih posetioca i poboljšava izgled vašeg poseda. Postoji nekoliko vrsta spoljašnjeg osvetljenja, od kojih svaka ima svoju svrhu. Hajde da pogledamo nekoliko vrsta spoljašnjeg osvetljenja za koje niste znali da vam treba.

Lampe koje odaberete za spoljnu rasvetu takođe igraju veliku ulogu u tome kako će izgledati i koliko dobro će funkcionisati spoljna rasveta. Postoji niz lampi za spoljno osvetljenje koje možete izabrati, uključujući LED svetla koja štede energiju, kao i lampe na solarno napajanje koje će raditi na bilo kojoj lokaciji.

U zavisnosti od vaših potreba, možete odabrati lampu koja najbolje odgovara vašoj nameni i pruža savršenu atmosferu za vaš otvoreni prostor.

2) Reflektori

Reflektori su svetla visokog intenziteta koja se koriste za osvetljavanje spoljašnjih površina i često se koriste kao sigurnosna svetla za spoljašnju kućnu rasvetu.

Oni pružaju široku površinu osvetljenja, što ih čini idealnim za prilazne puteve, garaže, staze ili bilo koji drugi veliki otvoreni prostor. Spoljni reflektori mogu biti opremljeni nizom sijalica, u zavisnosti od intenziteta svetlosti koji želite i energetske efikasnosti koju želite. 

LED reflektori su energetski efikasniji i mogu da rade do 25.000 radnih sati bez dodatnog održavanja, što ih čini odličnim izborom ako tražite pristupačno, dugoročno rešenje za spoljno osvetljenje. Dostupno su u različitim jačinama, sa klasičnim napajanjem i/ili solarnim napajanjem. Sa odgovarajućim reflektorom, vaša spoljašnja površina će biti dobro osvetljena i bezbedna tokom cele noći!

Spoljna rasveta za prilaza

Spoljna rasveta za prilaza

3) Svetla za prilaz

To su baš one romantične svetiljke koje noću ožive i šarmantno osvetljavaju vaš dom i baštu.

Svetla za staze su suštinski deo svakog spoljašne rasvete. Ne samo da pružaju izvor svetlosti na stazi, već mogu da dodaju osećaj sigurnosti vašem spoljašnjem prostoru. Instaliranje svetla na stazi duž prilaza vašeg imanja može vam pomoći da ga očuvate bezbednim dok stvarate vizuelno privlačan izgled.

Birajte između različitih materijala kao što su metal, drvo, plastika ili staklo, kao i niz stilova poput fenjera, ugradnih i nadgradnih lampi, ili stubne rasvete. 

Mogu se napajati električnom energijom ili solarnom energijom. Obavezno uzmite u obzir vremenske prilike u vašem području prilikom odabira jer neki materijali možda neće izdržati u određenim uslovima. Sa pravim lampa namenjenim za prilaz, možete kreirati zadivljujući dizajn spoljašnjeg osvetljenja koji će sve vaše komšije učiniti ljubomornim.

4) Baštenske lampe

Baštenska rasveta se odnosi na bilo koju vrstu osvetljenja koja se koristi u bašti ili sličnom otvorenom prostoru.

Ova vrsta osvetljenja često služi i praktičnoj svrsi — da obezbedi svetlo u oblasti za lakšu noćnu navigaciju — i estetskoj svrsi — da izgleda lepo i poboljša vizuelnu privlačnost oblasti u uslovima slabog osvetljenja.

Neki popularni tipovi lampi za spoljnu rasvetu uključuju solarne lampe, svetla za staze, reflektore, fenjere, stubove, zidne lampe i sijalice. Solarne lampe su posebno popularne zbog svoje energetske efikasnosti, pristupačnosti i minimalnih zahteva za održavanjem.

  • Svetla za staze se obično koriste za osvetljavanje staza u baštama, šetališta i stepeništa, dok se reflektori neretko koriste i za preusmeravanje pažnje na drveće, žbunje i druge akcentne tačke koje želimo da stvorimo  u pejzažu.

  • Fenjeri su dekorativni i mogu se koristiti kao akcentni delovi na otvorenom, dok su stubovi viši i nude odlično ambijentalno osvetljenje.

  • Zidne (fasadne) lampe se obično postavljaju na zidove kako bi stvorile raspršivanje svetlosti preko zidova, dok su donje svetiljke obično uvučene u fasadu odnosno zidove kako bi bacale snopove svetlosti okrenute nadole u ​​spoljašnjim prostorima.

Bez obzira koju vrstu spoljnih lampi koristite, obavezno koristite LED sijalice da biste smanjili potrošnju energije i učinili svoje spoljašnje površine održivijim!

5) Spoljna rasveta za stepenice

Steplight je vrsta svetlosnog rešenja za spoljašnu upotrebu sa kojim se stvaraju svetleće staze zahvaljujući ugradnji većeg broja manjih lampi koje će varirati u zavisnosti od veličine prostora koji treba osvetliti. Glavna funkcija stepenica je da vam omogući da se orijentišete u mraku zahvaljujući svetlosnim snopovima postavljenim duž stepenica i hodnika unutar stambenog ili poslovnog prostora.

Među različitim vrstama rasvete, svakako najrasprostranjenija i najodabranija u ugradnji stepenišnog svetla je ona koja koristi LED tehnologiju. U stvari, LED step lampe obezbeđuju optimalnu osvetljenost, sa dužim životnim vekom od drugih tipova sijalica i obezbeđujući veliku uštedu energije.

Svetlo za stepenice često deluje kao noćno svetlo, posebno dizajnirano da osvetli hodnike, stepenice i predsoblje. Druge vrste izvora svetlosti su, na primer, one koje proizvode halogene reflektore ili lampe sa RGB LED tehnologijom. RGB LED spoljne lampe nude prilagodljiva rešenja osvetljenja u boji savršena za dvorišta i bašte. Ove lampe se takođe mogu koristiti tokom posebnih događaja i proslava kako bi se stvorilo pravo party raspoloženje. Prilikom odabira spoljnih lampi važno je uzeti u obzir faktore kao što su vremenski uslovi, jer neki materijali mogu brzo da se pokvare u vlažnom ili ekstremno suvom okruženju. Pravilnom procenom svih varijabli povezanih sa lampama za spoljašnju rasvetu možete dobiti lepe i dugotrajne rezultate!

6) Mini reflektori – spotlight

Spot lampe za spoljnu rasvetu se koriste za naglašavanje spoljašnjeg osvetljenja – da bi skrenuli pažnju na specifične arhitektonske ili pejzažne karakteristike. Iako reflektori obično imaju veći lumen od drugih tipova sijalica, treba ih koristiti razborito, jer jarka svetla mogu biti nametljiva i umanjiti ukupnu estetiku dizajna. Mnoge spot6 lampe dolaze sa podesivim zglobom koje vam omogućavaju da precizno usmerite svetlosni snop.

Neke lampe za spoljno osvetljenje imaju energetski efikasne LED sijalice koje traju mnogo duže od tradicionalnih halogenih sijalica. Niskonaponske LED sijalice su odlična opcija za spot lampe jer troše manje energije i mogu da obezbede do 60% više svetla od tradicionalnih sijalica. Takođe zahtevaju mnogo manje održavanja, jer ih ne treba često menjati. Pored toga, LED lampe dolaze u različitim bojama i temperaturama, što vam omogućava da kreirate jedinstvene svetlosne efekte.

7) Stubna rasveta

Stubovi za spoljne lampe su odlični ne samo da obezbeđuju izvor svetlosti, već mogu da deluju i kao sjajni ukrasni delovi za poboljšanje bilo kog pejzaža. Vrsta lampe koju odaberete zavisiće od količine osvetljenja koju želite, vašeg budžeta i ukupne estetike koju pokušavate da postignete svojim dizajnom spoljašnjeg osvetljenja. Uobičajene vrste sijalica koje se koriste u spoljnim stubovima uključuju žarulje sa žarnom niti, LED, halogene, edison, filament, ili čak obične sijalice sa žarnom niti.. Lampe sa žarnom niti su manje energetski efikasne, jeftine, ali imaju kraći životni vek u poređenju sa drugim lampama koje se koriste za spoljno osvetljenje.

Spoljna (stubna) rasveta

Spoljna (stubna) rasveta

LED lampe su neverovatno energetski efikasne, dugotrajne i postaju sve pristupačnije, što ih čini atraktivnom opcijom za one koji žele da investiraju u lampe za spoljno osvetljenje. 

Spoljna rasveta:  

LED reflektori – Zidne (fasadne) svetiljke – Plafonske svetiljke – Fenjeri – Podne svetiljke –  Stubne svetiljke – Solarna rasveta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.