12 kreativnih načina da koristite osvetljenje za transformaciju vaše dnevne sobe

12 kreativnih načina da koristite osvetljenje za transformaciju vaše dnevne sobe Ostavi komentar

12 kreativnih načina da koristite osvetljenje za transformaciju vaše dnevne sobe: Osvetljenje je jedan od najvažnijih aspekata dizajna dnevne sobe. Može postaviti ton prostoru i učiniti ga privlačnijim. Postoji mnogo različitih načina da koristite osvetljenje za transformaciju vaše dnevne sobe.

Neki od najpopularnijih načina korišćenja osvetljenja u dnevnoj sobi uključuju ambijentalno osvetljenje, parcijalno osvetljenje, akcentno osvetljenje, prirodno svetlo i korišćenje kombinacije izvora svetlosti. Takođe možete da se igrate sa svetlom i senkom da biste proctor učinili još zanimljivijim.

Ako želite da budete zaista kreativni u osvetljenju u dnevnoj sobi, možete pokušati da unapredite stare svetiljke, koristeći žičane lampe ili da ugradite pametno osvetljenje u svoj prostor. Bez obzira na vaš stil, možete pronaći nekoliko rešenja za korišćenje osvetljenja u cilju transformacije  dnevne sobe u prostor koji volite!

 1. Kreativni načini korišćenja osvetljenja za transformaciju vaše dnevne sobe
 2.  Ambijentalno osvetljenje
 3. Osvetljenje sa zadatkom
 4. Akcentno osvetljenje
 5. Prirodno svetlo
 6. Korišćenje kombinacije izvora svetlosti
 7. Igranje sa svetlom i senkom
 8. Stvaranje fokusne tačke
 9. Recikliranje starih rasvetnih tela
 10. Korišćenje žičanih lampi
 11. Implementacija pametnog osvetljenja
 12. Budite kreativni sa osvetljenjem da biste transformisali svoju dnevnu sobu!

Kreativni načini korišćenja osvetljenja za transformaciju dnevne sobe

 Osvetljenje može u potpunosti da transformiše dnevnu sobu, od stvaranja prijatne atmosfere do osvetljavanja tamnih uglova. Postoji mnogo različitih načina korišćenja osvetljenja u dnevnoj sobi da biste stvorili željeni efekat. Važno je uzeti u obzir vrstu osvetljenja koju koristite i kako da uravnotežite izvore svetlosti da biste dobili pravo osvetljenje. Evo nekoliko kreativnih načina da koristite osvetljenje za transformaciju vaše dnevne sobe.

Ambijentalno osvetljenje

Ambijentalno osvetljenje je primarno osvetljenje prostora. Obično se stvara pomoću plafonskih rasvetnih tela, kao što su lusteri i visilice, kako bi se obezbedila glavno osvetljenje u prostoriji. Trebalo bi da bude najjači tip osvetljenja u prostoriji, ali ne toliko da stvara odsjaj ili otežava vidljivost. Vrsta ambijentalnog osvetljenja koju odaberete treba da zavisi od rasporeda sobe, kao i od estetike koju pokušavate da postignete.

Osvetljenje sa zadatkom

 Koristi se za osvetljavanje određenih delova prostorije. Na primer, stono svetlo se može koristiti za osvetljavanje radnog prostora. Ova vrsta rasvete treba da daje dovoljno svetlosti da izvrši određeni zadatak (kao što je čitanje), ali ne toliko da izaziva odsjaj ili neprijatnost. Postizanje savršene ravnoteže prilikom odabira ovakve rasvete ne samo da će stvoriti privlačniji prostor, već će aktivnosti poput čitanja ili kuvanja učiniti prijatnijim.

 

Akcentno osvetljenje

 Akcentno osvetljenje  koristi se za isticanje određene oblasti ili elementa sobe. Zidne svetiljke se mogu koristiti za isticanje umetničkih dela ili arhitektonskih karakteristika u prostoriji. Akcentno osvetljenje je obično manje osvetljeno od ambijentalnog osvetljenja, ali bi ipak trebalo da bude dovoljno svetlo da obavlja svoj posao. Akcentno osvetljenje se takođe može koristiti za stvaranje dinamičnijeg efekta, kao što je korišćenje tačaka osvetljenja za bacanje senki na određenom području.

Prirodno svetlo

Prirodno svetlo je jedan od najlepših izvora osvetljenja i može da napravi veliku razliku u izgledu dnevne sobe. Prirodno svetlo se takođe može poboljšati ogledalima, koja mogu reflektovati i širiti svetlost dalje u prostoriju.

 

Korišćenje kombinacije izvora svetlosti

Najbolji način da osvetlite dnevnu sobu je da koristite kombinaciju izvora svetlosti. Pokušajte da pomešate vrstu osvetljenja koju koristite da biste stvorili dinamičniji efekat u prostoriji. Različite vrste rasvetnih tela se takođe mogu koristiti zajedno za stvaranje zanimljivih senki i svetla u celom prostoru.

Igranje sa svetlošću i senkom

 Svetlost i senka mogu stvoriti dramatičan efekat u dnevnoj sobi. Pokušajte da se igrate sa izvorima svetlosti da biste stvorili jedinstven izgled. Na primer, možete koristiti prozore da biste kreirali kaskadni efekat ili tačkasto osvetljenje da biste bacili zanimljive senke na zidove. Takođe možete koristiti ogledala da odbijete svetlost u prostoriju i stvorite dinamičniji efekat.

Kreiranje fokusne tačke

 Fokusna tačka je mesto gde želite da ljudi obrate posebnu pažnju u prostoriji, a osvetljenje se može koristiti da se to postigne. Pokušajte da koristite kombinaciju ambijentalnog, zadatka i akcentnog osvetljenja da biste stvorili fokusnu tačku u svojoj dnevnoj sobi. Pravo osvetljenje može privući oko na određeno područje ili element u prostoriji, čineći ga centrom pažnje.

 

Nadogradnja starih svetiljki

 Jedan od načina da unesete kreativnost u svoj prostor jeste da pokušate da unapredite stare ili postojeće svetiljke. Ne samo da ćete sačuvati nešto što ste planirali da bacite, već ćete imati jedinstven komad za svoju dnevnu sobu. Pokušajte da potražite stari luster ili svetiljku koju ste davno odložili  i pretvorite ih u nešto posebno za svoj prostor.

Korišćenje žičanih lampi

 Žičane lampe se mogu koristiti za dodavanje zabavnog i svedenog stila u dnevnoj sobi. Pokušajte da okačite svetiljke sa zanimljivim abažurom da biste stvorili jedinstvenu fokusnu tačku. Možete ih koristiti i za stvaranje romantične atmosfere u sobi.

Implementiranja sistema pametnog osvetljenja

 Pametno rešenje / Smart sistem postaje sve popularnije rešenje kako tehnologija napreduje. Pametno osvetljenje se može programirati da se uključuje i isključuje, prigušuje ili menja boju kako bi se stvorio savršeni ambijent. Ova vrsta osvetljenja se može koristiti za stvaranje romantične atmosfere ili hladnog, čistog i modernog izgleda.

Budite kreativni sa osvetljenjem da biste transformisali svoju dnevnu sobu

 Osvetljenje se može koristiti za pretvaranje obične dnevne sobe u nešto zaista posebno. Postoji toliko različitih opcija za osvetljenje prostorije, od obnavljanja starih uređaja do implementacije pametnog osvetljenja. Bez obzira na vaš stil, možete pronaći način da koristite osvetljenje da biste stvorili atmosferu koju tražite. Budite kreativni i eksperimentišite sa različitim izvorima svetlosti da biste svoju dnevnu sobu pretvorili u prostor koji volite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.